Gezond en veilig leren werken in de metaal

Jongeren in de metaal hebben drie keer zo vaak een ongeluk met machines als andere werknemers in de metaal. En het aantal ongevallen in de metaal is al fors hoger dan bij andere bedrijven: 5,1 procent van de werknemers in de metaal zegt in 2015 een ongeval te hebben gehad en is daardoor minstens één dag thuisgebleven. Het gemiddelde van alle sectoren is 1,4 procent. Dat moet anders. Scholen en opleidingsbedrijven hebben daarvoor de sleutel in handen.

Jong geleerd, oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan: daarom is het van levensbelang dat jongeren die een metaalopleiding volgen, al vanaf het begin gezond en veilig leren werken. Op korte termijn voorkomt dat ongelukken. Op lange termijn zorgt het ervoor dat jongeren duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Jongeren zijn lichamelijk en mentaal pas rond hun 25ste volgroeid, terwijl ze vaak al op hun 16e aan een metaalopleiding beginnen.

Scholen én bedrijven

Er is een grote rol weggelegd voor de school én het bedrijf waar studenten stage lopen of een leerwerkbaan hebben. Om daarbij te helpen, zijn er posters ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’. En deze website. Op deze site zetten we alle regels, feiten en tips over dit onderwerp op een rijtje. En verwijzen we naar plekken waar u nóg meer informatie vindt.